Mersin'de yaşayıp da cezeryenin tarifini vermemek mümkün mü!.. İşte sizlere evde kolayca hazırlayabileceğiniz cezerye tarifi........
MALZEMELER
2 kilo siyah havuç (rendelenmiş) sarı havuç da olur
500 gram şeker
500 gram ceviz içi (dövülmüş) veya antep fıstığı
2 yemek kaşığı zencefil
2 yemek kaşığı tarçın karışımı
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı buğday nişastası
1 çay bardağı su
YAPILIŞI
Siyah havuçların üzerleri kazınır ve bol su ile yıkanıp rendelenir. Şeker ile birlikte tencereye alınır ve çok az su eklenerek, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak, kısık ateşte, havuçlar yumuşayıncaya ve macun halini alıncaya kadar pişirilir. (Normalde hiç su eklenmeden de pişirilebilir. Ben genelde çok az su ekliyorum.) Ayrı bir kapta un, buğday nişastası ve 1 çay bardağı su karıştırılır, havuçlara eklenir ve bir yandan sürekli karıştırarak macun halini alıncaya kadar (tahta kaşıkla ezerek) pişirilir. Malzeme sürekli karıştırılarak pişirmeye devam edilir, tamamen koyu bir macun haline gelene kadar. (macunun kıvamını anlamak için tahta kaşıkla tencereden minik bir parça alınıp, iki parmak arasına alıp yuvarlanır. Parmaklar açıldığında sadece birine yapışık kalıyorsa kıvamı tamamdır) Şekerli havuç macunu kıvamını bulunca tencere ateşten alınır. Dövülmüş ceviz içi ve baharatlar, havuç macununun içine atılıp karıştırılır. Daha sonra bu karışım, hafifçe ıslatılmış mermere (sıcak suyla silebilirsiniz tezgahı) dökülüp spatula ile kalıplandırılarak dikdörtgen bir şekil verilir (fırın torbasının içini açıp tezgaha serebilir cezeryeyi torbaya dökerek şekil verebilirsiniz). Cezerye soğuyup katılaşınca, (her kesim işleminde bıçak ıslatılacak bir bıçak ile dilimlere, dilimler de (lokum gibi) küçük küplere kesilir. Hindistancevizine iyice bulanarak servis edilir. AFİYET OLSUN........
Önce maya maskesini ararken buldum diğer sitenizi, şimdi de buraya göz atayım dedim hızlıca.
YanıtlaSilMaşallah ne kadar marifetlisiniz :)
Teşekkür ederim Medura hanım,sadece boş vakitlerimi değerlendirmek istedim, beğendiğinize sevindim :))
YanıtlaSilzahmetli ama bir o kadar da güzel tadı gerçekten çok beğendim, emeğinize sağlık, mine ben.
YanıtlaSil